Leen Dierick stelt parlementaire vraag over buurtsupermarkten en PostPunten

Nieuws

Buurtsuper.be krijgt steeds meer klachten binnen van haar leden die een PostPunt uitbaten. Na deze problematiek in het nieuws te brengen, stelde parlementslid Leen Dierick daarom over deze kwestie een parlementaire vraag aan Vice-Eerste Minister Alexander De Croo, ook bevoegd voor de Post.

Omwille van de stijgende e-commerce en het aantal te verzenden pakjes, moeten velen onder de buurtsupers minstens het equivalent van een fulltime bediende inzetten. Sinds het najaar van 2017 heeft bpost echter de vergoedingen per te behandelen pakje verlaagd. Buurtsuper.be heeft deze problematiek in het nieuws gebracht, nadat bpost tot 2x toe een gesprek hierover uitstelde en zelfs weigerde.
 
Leen Dierick duidde in haar parlementaire vraag op de service-verplichtingen waaraan bpost gebonden is en de belangrijke rol die de PostPunten spelen in gemeentes waar er geen postkantoor meer is. Het parlementslid merkte op dat de betrokken buurtsupermarkten, naast de pakjesdiensten, ook nog de klassieke postactiviteiten moeten beheren. Hierdoor klopt bij velen het totale kostenplaatje niet langer: buurtsupermarkten beheren geen PostPunt om winst te maken, maar anderzijds moeten de kosten wel gedekt worden. Zij vreest dat meerdere buurtsupermarkten & PostPunten zullen afhaken en dat hierdoor de dienstverlening van bpost in de problemen kan komen. 

Vice-Eerste Minister De Croo stelde tot nu toe geen verontrustende daling van het aantal PostPunten vast: op 31 december 2017 waren er 674 postpunten (in de afgelopen 5 jaar schommelde het aantal postpunten lichtjes ronde de 675). Hij beseft echter dat door de sterke groei van de e-commerce en de pakjesactiviteiten de werkdruk bij de partners verhoogt. Vandaar dat bpost moet focussen op het permanent verbeteren en vergemakkelijken van verzendings- en ontvangstprocedures in de postpunten. Deze verbeteringen moeten resulteren in een belangrijke tijdbesparing voor de postpunt-partner. Alexander De Croo noemde enkele voorbeelden: de introductie van de draagbare en draadloze scanner, de invoering een nieuwe en efficiëntere klasseermethode en de vereenvoudiging van de afhaalprocedure. Sommige postpunten signaleren ten slotte ook een tekort aan opslagruimte. bpost werkt in dit verband aan een instrument om meer rekening te kunnen houden met de capaciteit van het postpunt en om het volume beter over de postpunten te verspreiden.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1469)

VLAM activiteitenverslag 2018

Nieuws

De buitenwereld kent VLAM vooral van de binnenlandse mediacampagnes voor consumenten. VLAM spreekt echter ook professionals aan: gezondheidswerkers, handelaars, winkeliers of horeca-uitbaters. Het promotiecentrum hecht steeds meer belang aan communicatie over duurzaamheid.
Lees meer ››

Wat met flexi-jobs na verkiezingen?

Nieuws

Wie minstens vier vijfde werkt of gepensioneerd is, mag een flexi-job uitoefen in de horeca, bij bakkers en slagers en in de kleinhandel. Sommige politieke partijen stellen het systeem van de flexi-jobs in vraag.
Lees meer ››