Maximaal 0,8% loonstijging in 2019 en 2020

Nieuws

De lonen in ons land kunnen dit en volgend jaar max. 0,8% boven op de index stijgen. Dat blijkt uit het loonkostenrapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), dat donderdag verscheen en waarvan De Tijd de grote lijnen vernam. Het rapport luidt het begin in van het loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties.

Wat betekent dit voor de loonopslag in buurtsupermarkten in 2019 en 2020?  

Gebruikelijk gaat er een advies van de Centrale Raad van het Bedrijfsleven (CRB) vooraf aan de 2-jaarlijkse loononderhandelingen door de zogenaamde Groep van Tien. Zij leggen dan, indien ze een akkoord kunnen vinden, het kader vast waarbinnen de sectoronderhandelaars CAO’s kunnen maken (zoals bijvoorbeeld in het PC201 voor de Zelfstandige Kleinhandel en het PC202.01 als Subcomité voor de zelfstandige supermarkten).

Voor het afgelopen Inter-professioneel Akkoord (IPA) 2017-2018 beslisten de sociale partners van de Groep van Tien dat de lonen met maximaal 1,1% mochten stijgen. Voor 2019 en 2020 ziet de CRB ruimte voor 0,8% loonmarge bovenop de index. Het cijfer waarop de vakbonden en de werkgeversorganisaties de komende dagen dus uiteindelijk landen, vormt de maximaal toegelaten algemene loonstijging boven op de index voor 2019 en 2020. Nadien wordt in de sectoren onderhandeld over een sectorale ondergrens. Bedrijven kunnen uiteraard altijd een grotere loontoeslag toepassen, zolang zij maar binnen de grenzen van het IPA en de loonnorm blijven.

Bedoeling van deze loonnorm is nog altijd de verwachte loonkostenevolutie in de buurlanden en de concurrentiepositie van ons land in evenwicht houden. Vandaag komt de Groep van Tien samen om het rapport te bespreken. Een eventuele landing op een definitief cijfer wordt pas woensdag verwacht. Nadien gaan de sectoren dus aan de slag. Gebruikelijk volgen de onderhandelingen binnen het PC201 en PC202.01 deze zomer. Dan zal finaal bekend worden wat de loonmarge wordt voor onze zelfstandige buurtsupers.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1333)

Hoe evolueert de rentabiliteit van jouw buurtsuper?

Nieuws

Financieel expert Luc Roesems maakte in opdracht van Buurtsuper.be een analyse van de jaarrekeningen van 400 zelfstandige supermarkten over de laatste drie jaar. In deze infosessies - een per enseigne - kan je de resultaten van jouw buurtsuper benchmarken met die van je collega's.
Lees meer ››

Nieuwe fiscaalvriendelijke verloning

Nieuws

Op 1 januari 2018 deed de 'winstpremie' zijn intrede in uitvoering van het zomerakkoord. Met de winstpremie kan je een deel van je winst als bonus toekennen aan je werknemers. Dit is een fiscaalvriendelijke verloning.
Lees meer ››

Mr. Georges, topkwaliteit in de supermarkt

Nieuws Winkelopeningen

Eataly en Whole Foods Market zijn concepten die met een exclusief aanbod in respectievelijk Italiaanse en organische producten wereldwijd succes kennen. Medio 2018 werd met Mr. Georges een Belgische tegenhanger van dit shop-in-shopconcept gelanceerd. We mochten voor Super magazine dit unieke concept voor jullie voorproeven.
Lees meer ››