Minister Beke kondigt extra controles aan op de hoeveelheidsaanduidingen van voedingsproducten


De overige 45 gram bleek het gewicht te zijn van het bakje waar het gehakt in lag. Nochtans mag het gewicht van de verpakking nooit meegerekend worden. De wetgeving is daar duidelijk over: wanneer goederen verpakt worden in afwezigheid van de consument, dan moet de netto hoeveelheid van dat product vermeld worden op de verpakking. Enkel als er geen onduidelijkheid kan bestaan, mag die vermelding in de onmiddellijke omgeving, bijvoorbeeld op het winkelrek, worden weergegeven. Maar wanneer hetzelfde product in variabele hoeveelheden verpakt en uitgestald wordt, moet het netto gewicht dus logischerwijze op elke verpakking afzonderlijk worden vermeld.

De dienst Metrologie van FOD Financiën voerde vorig jaar 956 controles uit. Bij 143 daarvan, oftewel één op de zeven, werden inbreuken vastgesteld. De meeste inbreuken hebben te maken met een vastgesteld tekort in de hoeveelheid. In vergelijking met 2017 is het aantal vastgestelde inbreuken weliswaar licht gedaald, maar Beke vindt één op de zeven nog steeds te veel. Hij focust nu op supermarkten en winkeliers die producten voorverpakken en geeft FOD Economie de opdracht om een campagne te organiseren. Die campagne zal gebeuren in samenwerking met federaties van supermarkten en handelaars.

Beke gaat ervan uit dat de handelaar u niet doelbewust wil misleiden. “We stellen vast dat fouten vooral ontstaan door verstrooidheden. Er wordt bijvoorbeeld een ander verpakkingsschaaltje gebruikt, maar men vergeet het juiste gewicht af te trekken van het totaal. Ook een slecht afgestelde weegschaal kan aan de basis liggen van een foute gewichtsaanduiding." De wettelijke marges zijn nochtans klein. Tot 500 gram mag een weegtoestel er maar 1 gram naast zitten. Tot 2 kilogram is dat 2 gram, tot 10 kilogram 3 gram. Vroeger, tot 1 januari 2010 zorgde FOD Economie om de vier jaar voor de herijking van weegschalen. Sindsdien is dat echter opengesteld voor externe firma's. 

 

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy