Mismatch arbeidsmarkt minder bij buurtsupers


Door die jobcreatie steeg de werkgelegenheidsgraad in 2018 tot 69,7 procent en daalde de werkloosheidsgraad tot 6 procent. Dit heeft te maken met de taxshift en de indexsprong waarmee de regering afgelopen jaren de aanval op de hoge loonkosten heeft ingezet. De maatregelen rond flexibilisering van de arbeidsmarkt hebben daar ook toe bijgedragen.

Maar in 2020 en 2021 zal de jobcreatie nog maar half zo groot zijn. De bevolking op arbeidsleeftijd neemt af en werklozen hebben niet het juiste profiel om de vacatures in te vullen. Die asymmetrie tussen vraag en aanbod leidt tot krapte op de arbeidsmarkt en minder potentieel om jobs te creëren. De mismatch zou volgens experten de jobcreatie doen vertragen. Te weinig mensen uit kansengroepen vinden de weg naar de arbeidsmarkt. Bij jongeren, 55-plussers, personen met een migratieachtergrond en vrouwen is de participatiegraad volgens de Hoge Raad nog altijd te laag.

Buurtsuper.be heeft onlangs een ledenenquête uitgevoerd waaruit blijkt dat de detailhandel een uitstekende arbeidsmarkt vormt voor deze categorie van werkzoekenden. De werkgevers eisen geen diploma’s of ervaring, enkel de attitude van de kandidaten wordt onder de loep genomen bij aanwerving en zorgt ervoor dat heel wat mensen die elders geen kans krijgen in onze sector wél aan de bak kunnen komen.

 

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy