Nieuwe anti-tabaksmaatregelen op komst: de Buurtsuper.be standpunten

Nieuws

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil het neutrale sigaretten­pakje invoeren. De nieuwe pakjes zouden geen logo's of felle en herkenbare kleuren meer mogen dragen. Alleen de productnaam in een standaardlettertype blijft overeind.

Maar N-VA en CD&V willen veel verder gaan en ook de leeftijdsgrens voor de verkoop optrekken van 16 naar 18 jaar, wat voor Open Vld een brug te ver is. Naast deze maatregelen zijn er ook andere anti-tabaksmaatregelen zoals het verbod op sigarettenautomaten in ­cafés en het rookverbod in een ­wagen met minderjarigen. Het zou kunnen dat uiteindelijk geen enkele anti­tabaksmaatregel het nog voor de zomer haalt. Zowel Kom op tegen Kanker als Stichting tegen Kanker benadrukken dat de invoering van het pakje het hoogst op hun verlanglijst staat. Ook zij staan achter de verhoging van de leeftijdsgrens, maar zien dat eerder als een principiële discussie, aangezien de verkoop bij de handelaars moeilijk te controleren is.

Buurtsuper.be heeft zich nog nooit uitgesproken in de discussie over de impact die al deze maatregelen hebben op de volksgezondheid. De supermarktorganisatie heeft wel altijd de regering nadrukkelijk gesensibiliseerd, om ook de impact van de anti-tabaksmaatregelen op de illegale handel te monitoren. “Het kan niet zijn dat de reguliere handel om de haverklap wordt getroffen door verbods- en andere maatregelen die telkens weer nieuwe investeringen vragen, terwijl wij de verkoop zien verdwijnen naar illegale en parallelle verkoopkanalen”, aldus Luc Ardies van Buurtsuper.be. Op een hoorzitting op de FOD Volksgezondheid pleitte hij er ook voor om bij de invoering van neutrale pakjes het out-of-stock principe toe te passen. Dat wil zeggen dat de detailhandelaars, na de invoering van de neutrale pakjes, de kans krijgen om de reeds aangekochte ‘oude’ verpakkingen zonder deadline te kunnen verkopen. Het gaat om kleinere volumes van minder bekende en minder vlot roterende merken waar het risico groot is dat – bij het opleggen van een verkoopdeadline bij de detailhandel – er onverkoopbare stocks achterblijven. “De impact op vlak van volksgezondheid staat niet in verhouding tegenover de derving die de getroffen winkels lijden”, aldus Buurtsuper.be.

Voorts is Buurtsuper.be geen voorstander om de leeftijdsgrens op te trekken voor de verkoop, indien deze niet gepaard kan gaan met sancties tegenover diegenen die verkopers bewust misleiden. Deze morgen getuigde tabakscontroleur en hoofdinspecteur van de FOD Volksgezondheid Paul Van den Meerssche dat kansspelen, alcohol en tabak vaak op een georganiseerde wijze worden aangekocht door ouderen om ze vervolgens – eens buiten de winkel – door te verkopen aan jongeren.  

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1477)