Nieuwe biljetten 100 en 200 euro beter beveiligd


De Europese Centrale Bank (ECB ) bracht nieuwe bankbiljetten van 100 en 200 euro in omloop. Het biljet van 100 euro is het op twee na meest gebruikte, na die van 50 en 20 euro. Yves Timmermans, adviseur van de Nationale Bank, getuigt in De Tijd dat het de bedoeling is om valsmunters voor te blijven en de biljetten sterker en duurzamer te maken.

Dankzij nieuwe veiligheidskenmerken zijn de nieuwe biljetten moeilijker te vervalsen. In het zogenaamde satelliethologram bewegen eurotekens rond het waardecijfer van het biljet. Een verbeterd smaragdgroen cijfer wordt bij een kanteling van het biljet diepblauw. Met de nieuwe biljetten van 100 en 200 euro is de tweede generatie van eurobiljetten compleet.

De ECB heeft in de voorbije jaren al de biljetten van 5, 10, 20 en 50 euro vernieuwd. De nieuwe biljetten zijn minder hoog dan de huidige coupures van 100 en 200 euro en even hoog als die van 50 euro. Daardoor kunnen machines de biljetten gemakkelijker verwerken en sorteren, en passen ze beter in de portemonnee. Het gevolg is dat ze minder snel verslijten. "We nemen de oude biljetten van 100 en 200 euro maar uit omloop als ze vervuild zijn", zegt Marc Vanvooren van de hoofdkas van de Nationale Bank. "Het zal wellicht nog een tot twee jaar duren voor de oude coupures van 100 en 200 euro allemaal zijn vervangen." Ondanks de toename van elektronische betalingen blijft cash populair. Vanvooren: "Bij meer dan 50% van de betalingen wordt nog altijd cash gebruikt. Maar dat percentage daalt."

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy