Plastic kassazakjes definitief verboden


De beslissing moet nu enkel nog gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad en zal dan 10 dagen na publicatie van kracht gaan. Inhoudelijk is er niets meer veranderd aan de beslissing, de essentie omtrent de plastic zakjes blijft: 

Het gratis uitdelen van lichte plastic draagtassen voor eenmalig gebruik bij aankoop in de detailhandel is verboden. Het verbod geldt voorlopig enkel voor plastic zakjes met dikte van 15 à 50 micron (de klassieke kassazakjes). Voor bestaande voorraden die aangekocht werden voor het verbod wordt het gratis uitdelen nog toegelaten tot 6 maanden na de inwerkingtreding van het verbod.

Wanneer er toch lichte plastic draagtassen worden aangeboden, moet de bijdrage per draagtas die de consument daarvoor betaalt, zichtbaar gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld door dit te vermelden op het kassaticket of de bijdrage duidelijk te afficheren in de verkoopsruimte.

Zeer lichte plastic zakjes dunner dan 15 micron (die vaak gebruikt worden aan de groenten-, fruit-, vlees- of visafdeling), alsook de zwaardere plastic tassen van 50 micron en meer, worden (nog) niet geviseerd. De Vlaamse Regering heeft daarmee volgende redenering gevolgd: het verbieden van lichtere plastic zakjes (van minder dan 15 micron) zou kunnen leiden tot meer voorverpakkingen (wat niet beter is voor het milieu), daarom wordt de scope van het verbod beperkt tot de plastic draagtassen zoals gedefinieerd in de Europese Richtlijn.

Voor de plastic draagtassen van 15 à 50 micron moeten handelaars en consumenten nu dus te zoeken naar alternatieven, zoals bv. herbruikbare boodschappentassen, papieren zakken, etc… 

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy