Plastic kassazakjes: engagementen sector gaan verder dan wet

Nieuws

Sinds juni van dit jaar is het Vlaams verbod op het gratis verdelen van plastic kassazakjes officieel van kracht. Strikt wettelijk gezien mogen winkels hun voorraden nog uitdelen tot het einde van dit jaar. UNIZO, Buurtsuper.be en Comeos roepen hun leden nu echter al op om geen plastic zakjes meer te verdelen aan de kassa.

Het verbod dat dit voorjaar in ging, geldt enkel voor plastic zakjes met dikte van 15 à 50 micron. Zeer lichte plastic zakjes dunner dan 15 micron (die gebruikt worden aan de groente- of fruitafdeling), alsook de zwaardere plastic tassen van 50 micron en meer, worden niet geviseerd. Strikt wettelijk gezien mogen de voorraden, die nog aanwezig waren in de winkel toen het verbod van kracht ging, nog gratis worden uitgedeeld tot het einde van dit jaar. Het is ook zo dat het Vlaamse wettelijk verbod enkel de gratis zakjes viseert. Als de klant een bijdrage voor zijn zakje betaalt, dan kan het strikt wettelijk gezien nog wel, ook tot einde van dit jaar.

Los van deze wettelijke regeling heeft de sector een vrijwillige convenant ondertekend, die verder gaat dan wat de wet voorschrijft! 

UNIZO, Buurtsuper.be en Comeos roepen hun leden nu al op op om geen plastic zakjes, noch gratis, noch tegen betaling, aan de kassa te verdelen. De organisaties hebben zich bovendien geëngageerd om tegen 1/1/2020 ook de lichte plastic tasjes voor groenten en fruit te vervangen door alternatieven (herbruikbaar/papier/biobased, homecompost,...).

Deze vrijwillige engagementen werden aangegaan in het kader van een gezamenlijke actie tegen zwerfvuil. De organisaties hopen hiermee de overheid te overtuigen dat ze meer impact hebben, die effectiever is in de strijd tegen zwerfvuil en plastic, dan de strenge wetgeving zoals die in Brussel en Wallonië wordt toegepast. 

Klik hier voor het volledige verpakkingen engagement.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2150)

Boost voor versbeleving

Nieuws

Ondernemers Michiel Masschelein en Annelies Himpens zochten naar vernieuwing in hun Carrefour Express in Rekkem. In samenwerking met Croustico lanceerden ze een broodjesconcept, gekneed naar hun winkel, de ‘Croustico Sandwich Corner’.
Lees meer ››

Technische werkloosheid verlengd

Nieuws

Vakbonden en werk­gevers zijn het in de Groep van 10 eens geraakt over een verlenging van de steunmaatregelen voor bedrijven om de coronacrisis te overbruggen van 30 juni tot 31 augustus. Het gaat dan onder meer om een voortzetting van de tijdelijke werkloosheid en de ­regeling voor ouderschapsverlof.
Lees meer ››

Menselijke factor onderschat

Nieuws

De menselijke factor in de vorm van competente, servicegerichte medewerkers wordt door veel retailers onderschat. Het menselijke aspect wint in belang in het post-corona tijdperk en wordt steeds meer het ‘nieuwe normaal’. Volgens Consensio zal de coronacrisis een aantal reeds bestaande trends nog versterken.
Lees meer ››