Statiegeld komt er niet

Nieuws

Afgelopen vrijdag heeft de Vlaamse regering eindelijk de knopen doorgehakt rond de mogelijke invoering van statiegeld op blikjes en PET flessen. De regering heeft, gelukkig voor onze buurtsupermarkten én voor het milieu in het algemeen, gekozen voor een globaal afvalplan in plaats van statiegeld.

Buurtsuper.be ijvert reeds sinds 2015 om alle betrokken partijen te overtuigen dat statiegeld vooral een belangrijke kost betekent voor onze zelfstandige supermarkten en geenszins een oplossing is voor de zwerfvuilproblematiek. Buurtsuper.be richtte meer dan 20 jaar geleden Fost Plus op. Nog steeds financiëren onze leden dagelijks de ophaling, verwerking en recyclage van verpakkingsafval mee via het inmiddels bekende Groene Punt.

Samen bouwen aan een superbuurt
Maar ook de komende jaren zullen Buurtsuper.be en haar leden zich uitermate moeten inspannen om statiegeld en gelijkaardige initiatieven, die onze rendabiliteit ernstig bedreigen, af te houden. Zoals op onze bestuursvergadering besproken, zullen we daarom naar aanleiding van onze imagocampagne ‘Samen bouwen aan een superbuurt’ (Weekend van de Klant) zes pilootprojecten lanceren.
Hierbij organiseren buurtsupermarkten (één van elke deelnemende enseigne) samen met de lokale verenigingen, www.mooimakers.be, Coca-Cola en Renewi een actie om het zwerfvuil in de buurt op te ruimen. Bedoeling is om dergelijke acties in de komende maanden uit te rollen over de hele sector.

Gezamelijke initiatieven
Dit toont ook nog maar eens het belang aan van imagocampagnes zoals ‘Samen bouwen aan een superbuurt’. De impact van zo’n acties strekt veel verder dan het afgeven van een attentie aan de consumenten in het ‘Weekend van de klant’. Daarom is het van essentieel belang dat we voor onze vereniging en haar belangenverdediging gezamenlijke initiatieven organiseren en ondersteunen. Buurtsuper.be bedankt dan ook alle deelnemende zelfstandige supermarkten, de commerciële groepen en onze ‘corporate partners’ die ervoor zorgen dat onze unieke actie ‘Samen bouwen aan een superbuurt’ opnieuw een succes zal worden in september.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1469)

VLAM activiteitenverslag 2018

Nieuws

De buitenwereld kent VLAM vooral van de binnenlandse mediacampagnes voor consumenten. VLAM spreekt echter ook professionals aan: gezondheidswerkers, handelaars, winkeliers of horeca-uitbaters. Het promotiecentrum hecht steeds meer belang aan communicatie over duurzaamheid.
Lees meer ››

Wat met flexi-jobs na verkiezingen?

Nieuws

Wie minstens vier vijfde werkt of gepensioneerd is, mag een flexi-job uitoefen in de horeca, bij bakkers en slagers en in de kleinhandel. Sommige politieke partijen stellen het systeem van de flexi-jobs in vraag.
Lees meer ››