Traceerbaarheidssysteem moet illegale tabakshandel aan banden leggen


Uit een studie van KPMG bleek dat de Belgen in 2017, 330 miljoen 'illegale' sigaretten hadden gerookt, op een totaal van 8,78 miljard sigaretten. Dat kostte de Belgische schatkist 76 miljoen euro. In Europa gaat het zelfs over 44,7 miljard foute sigaretten en een totaal verlies van om en bij de 10 miljard euro. In 2017 was 8,7% van de gerookte sigaretten in de EU nagemaakt of gesmokkeld.

Daarom heeft de Europese Unie sinds 20 mei een track & trace-systeem opgelegd. Door middel van een merkteken op elke verpakking en elk afzonderlijk pakje moet voortaan meteen duidelijk worden waar de sigaretten (en de pakjes roltabak) geproduceerd zijn en welke weg het pakje heeft afgelegd tussen de fabriek en de winkel. In elke tussenstap in de ketting moet het product gescand worden; zowel door fabrikanten, distributeurs, importeurs als groothandelaars.

Dat is vooral belangrijk voor de douane, het ministerie van Volksgezondheid en het Gerecht, die nu bij elke inbeslagname meteen kunnen zien of het om namaak gaat. In het geval van smokkel kunnen ze ook veel sneller achterhalen vanwaar de smokkelwaar afkomstig is en wie ze allemaal in handen heeft gehad.

In Het Nieuwsblad getuigt Stefanie Pollet, manager Illicit Trade en Prevention EU bij tabaksproducent Philip Morris International over de voorbereidingen die zijn voorafgegaan aan deze operatie: “Met een team van 200 mensen hebben we 18 maanden gewerkt om klaar te zijn. Het was niet evident om alle technische systemen met elkaar te integreren. Maar dit is een zeer positieve stap in de preventie tegen illegale tabakshandel.”

Gerelateerde artikels

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.

Actueel

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy