"Uittreksel strafregister om fruitsap te mogen persen"

Nieuws

"Als ik vers geperst sinaasappelsap in mijn winkel wil verkopen, moet ik een uittreksel uit het strafregister voorleggen én een borg van minstens 500 euro betalen", zegt Ronny Boomputte, uitbater van de Carrefour Express in Mechelen. "Dit is absurd. Pure kafka."

Ronny Boomputte kreeg op 20 februari inspecteurs van Douane en Accijnzen over de vloer. Die maakten hem erop attent dat hij zijn klanten niet zomaar sinaasappels mocht laten persen om het fruitsap daarna mee te nemen in plastic flesjes: daarvoor had hij een 'vergunning Accijnsinrichting' nodig.

"Ik viel compleet uit de lucht", vertelt hij. "Ik moest heel minutieus een document invullen en een kopie van mijn statuten toevoegen, om te bewijzen dat ik wel degelijk de uitbater ben. Ook een uittreksel uit het strafregister was nodig. Als dat nu niet blanco was geweest, zouden mijn klanten dan geen sinaasappels meer mogen persen? Ik heb die inspecteurs gezegd: ofwel ben ik van een andere planeet, ofwel zijn jullie dat. Ik zal alvast honderden euro's boete moeten betalen omdat ik die vergunning de voorbije jaren niet had."

Onmogelijk te tellen
Intussen zijn we bijna drie maanden verder en Boomputte heeft zijn vergunning nog niet te pakken, want Douane en Accijnzen moet nog beslissen hoeveel borg de winkeluitbater moet storten. Dat wordt 500 euro of meer en is een stok achter de deur voor het geval Boomputte de verschuldigde heffingen niet zou betalen. "Drie kantoren van Douane en Accijnzen - ambtenaren in Mechelen, Hasselt én Brussel - buigen zich op dit moment over het bedrag. Het is overigens niet het fruitsap dat belast wordt, maar wel de flesjes. Het is een verpakkingsheffing, op basis van het aantal verkochte hectoliters. Maar sommige klanten brengen hun eigen flessen mee of gebruiken het flesje van de dag voordien. Maakt niet uit, zegt Douane en Accijnzen, mijn flesjes zijn volgens de inspecteurs niet herbruikbaar en dus moet ik soms twee keer heffing betalen voor hetzelfde flesje. Er staat verdorie een schroefdop op."

Omzendbrief
Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) bereidt een ministeriële omzendbrief voor die "zo snel mogelijk een einde moet maken aan deze kafkaiaanse toestanden". "De omzendbrief zal over een paar weken klaar zijn. Dan gaan we weer samenzitten met de sector", zegt zijn woordvoerder. "Dit is pure kafka. We moeten dit zo snel mogelijk vereenvoudigen."

Bron: Het Laatste Nieuws, wo. 08 Mei 2019, Pagina 6

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1472)

SPAR-campagne #verder

Nieuws

Deze maand start in Nederland de nieuwe reclamecampagne van SPAR met als thema #verder. Via social media, winkelmaterialen, folders, magazines, tv en vrachtwagens, maakt Nederland kennis met waar SPAR vandaag de dag voor staat: dé winkel voor dagelijks gemak, waar de consument op elk moment van de dag vindt wat hij nodig heeft.
Lees meer ››

Bestel je Mooimakers affiches voor 31/5

Nieuws

Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG, is in volle voorbereiding voor haar zomercampagne. De nieuwe affiches en de nieuwe 'wobbler' kunnen nog besteld worden tot eind mei.
Lees meer ››

“Een supermarkt moet op alle vlakken sterk staan”

Nieuws

Er beweegt veel in de wereld van de supermarkten. Luc Bormans weet er alles van. Hij beheert niet alleen drie Delhaize-winkels in Namen, hij staat ook al twee jaar aan het hoofd van Aplsia, de vereniging van franchisenemers. In ons Super magazine lees je een gesprek met hem over de troeven en uitdagingen van de sector.
Lees meer ››