"Uittreksel strafregister om fruitsap te mogen persen"

Nieuws

"Als ik vers geperst sinaasappelsap in mijn winkel wil verkopen, moet ik een uittreksel uit het strafregister voorleggen én een borg van minstens 500 euro betalen", zegt Ronny Boomputte, uitbater van de Carrefour Express in Mechelen. "Dit is absurd. Pure kafka."

Ronny Boomputte kreeg op 20 februari inspecteurs van Douane en Accijnzen over de vloer. Die maakten hem erop attent dat hij zijn klanten niet zomaar sinaasappels mocht laten persen om het fruitsap daarna mee te nemen in plastic flesjes: daarvoor had hij een 'vergunning Accijnsinrichting' nodig.

"Ik viel compleet uit de lucht", vertelt hij. "Ik moest heel minutieus een document invullen en een kopie van mijn statuten toevoegen, om te bewijzen dat ik wel degelijk de uitbater ben. Ook een uittreksel uit het strafregister was nodig. Als dat nu niet blanco was geweest, zouden mijn klanten dan geen sinaasappels meer mogen persen? Ik heb die inspecteurs gezegd: ofwel ben ik van een andere planeet, ofwel zijn jullie dat. Ik zal alvast honderden euro's boete moeten betalen omdat ik die vergunning de voorbije jaren niet had."

Onmogelijk te tellen
Intussen zijn we bijna drie maanden verder en Boomputte heeft zijn vergunning nog niet te pakken, want Douane en Accijnzen moet nog beslissen hoeveel borg de winkeluitbater moet storten. Dat wordt 500 euro of meer en is een stok achter de deur voor het geval Boomputte de verschuldigde heffingen niet zou betalen. "Drie kantoren van Douane en Accijnzen - ambtenaren in Mechelen, Hasselt én Brussel - buigen zich op dit moment over het bedrag. Het is overigens niet het fruitsap dat belast wordt, maar wel de flesjes. Het is een verpakkingsheffing, op basis van het aantal verkochte hectoliters. Maar sommige klanten brengen hun eigen flessen mee of gebruiken het flesje van de dag voordien. Maakt niet uit, zegt Douane en Accijnzen, mijn flesjes zijn volgens de inspecteurs niet herbruikbaar en dus moet ik soms twee keer heffing betalen voor hetzelfde flesje. Er staat verdorie een schroefdop op."

Omzendbrief
Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) bereidt een ministeriële omzendbrief voor die "zo snel mogelijk een einde moet maken aan deze kafkaiaanse toestanden". "De omzendbrief zal over een paar weken klaar zijn. Dan gaan we weer samenzitten met de sector", zegt zijn woordvoerder. "Dit is pure kafka. We moeten dit zo snel mogelijk vereenvoudigen."

Bron: Het Laatste Nieuws, wo. 08 Mei 2019, Pagina 6

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2138)

Deelnamepakket al besteld?

Nieuws

Het deelnamepakket van onze imagocampagne bevat je attenties voor het Weekend van de Klant en je materiaal van onze imagocampagne (winkelaffiches en krasloten voor het jackpotspel) én je maakt kans om Super Team 2020 te worden!
Lees meer ››