Vacatures: match tussen vraag en aanbod?


Personeel

Waarom dit onderzoek?
Er is de laatste tijd heel wat te doen over de zogenaamde ‘talent mismatch’ of de kloof tussen de profielen van de werkzoekenden en de behoeften van de werkgevers, en de moeilijkheden die de zogenaamde ‘risicogroepen’ ondervinden om een gepaste job te vinden (laaggeschoolden, langdurig werklozen, allochtonen,…).

Hoe zit dit in de supermarktsector? Worden de vacatures hier vlot ingevuld? Bestaat er ook in deze sector een ’mismatch’ tussen het profiel van de werkzoekende en de vacature? En wat zal de impact zijn van de stijgende digitalisering (e-commerce, …) en automatisering (kassa’s zonder kassierster, …) in de toekomst? Buurtsuper.be onderzocht het!

Wat?
Buurtsuper.be gaf de opdracht aan Marketing Development om meer dan 100 leden te ondervragen over hun zoektocht naar geschikt personeel, het profiel van de sollicitanten en de verwachtingen in de toekomst.

Interessant weetje: in totaal zijn er 1.352 kleine en grotere zelfstandige supermarkten in België (AD en Proxy Delhaize, Carrefour Market en Express, Spar Colruyt, Alvo, Spar Lambrechts,… ) die samen ca. 15.000 vaste medewerkers tewerkstellen. Bijna 70% van de Belgische supermarkten is in handen van zelfstandige ondernemers.


Enquêteresultaten samengevat

De zelfstandige of buurtsupermarkten die in het onderzoek werden bevraagd, hebben iets meer medewerkers dan het gemiddelde in de sector:
15 Medewerkers in vast voltijds of deeltijds dienstverband (55%)
12 ‘losse’ medewerkers, waarvan:
- 8 Jobstudenten (30%)
- 3 interimjobs (11%)
- 1 via een ander statuut zoals flexi-jobs, IBO-contract, leerjongeren,… (4%).

Interessant weetje: reeds 35% van de buurtsupermarkten werkt met flexi-jobs!

Bijna de helft van de supermarkten heeft één of meer vacatures. Hoe groter de buurtsuper, hoe meer vacatures. Buurtsupers in stedelijke omgeving vinden iets gemakkelijker de juiste kandidaten voor hun vacatures.
Die vacatures blijven gemiddeld 6 weken openstaan.
De moeilijkst in te vullen vacatures zijn: polyvalente winkelbediendes en personeel voor in de slagerij-afdeling (slagersgast of verkoper slagerij).
De reden waarom vacatures moeilijk zijn in te vullen zijn:
- werkloosheidsval (gering verschil tussen werkloosheidsuitkering en netto lonen)
- avond- (na 18u) en weekendwerk (zaterdag- en soms zondagvoormiddag)
- moeilijk te vinden profielen

Bij de andere helft waar de vacatures snel worden ingevuld, is dit te danken aan:
- werk dichtbij huis
- geringe voorwaarden (diploma, ervaring)
- toffe werksfeer

73% van de ondervraagde supermarktuitbaters geeft aan dat de sollicitanten geen diploma hebben of maximaal lager secundair. Bij de jobstudenten is dat hoger secundair of hogeschool. Het merendeel van de sollicitanten werkte eerder ook in de winkelsector of was werkloos.

Tot slot
97% van de werkgevers geeft aan dat voor hen de motivatie van de sollicitant belangrijker is dan het diploma of werkervaring;
87% van de werkgevers rekruteert liefst in de eigen gemeente of regio;
Zal het gewenste profiel van de medewerkers in de toekomst hoger  worden (omwille van digitalisering, automatisering,…)? Slechts 50% is hiermee akkoord;

Conclusies

De helft van de supermarkten heeft gemiddeld 6 weken een vacature openstaan. Meestal gaat het om polyvalente winkelbedienden en personeel voor de beenhouwerij. Het geringe verschil tussen het nettoloon en werkloosheidsuitkering en de atypische werkuren (na 18u en in het weekend) zijn de voornaamste hindernissen bij het invullen van vacatures.

De andere helft heeft momenteel geen vacatures en rekruteert doorgaans vlot. Zij verwijzen naar het dichtbij huis kunnen werken (werkgevers rekruteren ook vooral uit eigen gemeente of regio), de leuke werksfeer en vooral hun laagdrempelige eisen: de motivatie van de sollicitant vinden ze belangrijker dan het diploma of de werkervaring. Spijts de digitalisering en automatisering is er niet de verwachting in de sector dat dit een ingrijpende impact zal hebben op het profiel van de winkelbedienden. Attitude blijft belangrijker dan diploma’s.

Wie laaggeschoold is, maakt weinig kans op onze arbeidsmarkt. België doet het op dat vlak nog slechter dan vele andere landen. Dit maakt deze onderzoeksresultaten interessant, vermits blijkt dat er een mooie ‘match’ is tussen de verwachtingen van zelfstandige supermarkten (goed voor 15.000 vaste en volwaardige jobs!) en het profiel van de werkzoekenden.

 

PMO 
Buurtsuper.be heeft een eigen opleidingscenter opgericht (PMO cvba) om i.s.m. VDAB laaggeschoolde, allochtone en langdurige werkzoekenden op te leiden voor de job van winkelbediende. PMO cvba geeft ook bijscholingen aan bestaand winkelpersoneel. De nadruk wordt hierbij gelegd op sociale, in plaats van technische vaardigheden. PMO cvba ondersteunt tot slot de werkgever bij hun zoektocht naar gemotiveerde medewerkers. Zij start een pilootproject waarbij de supermarktuitbater via sociale media op een heel informele manier de juiste medewerkers rekruteert: https://youtu.be/eSPyW2FCBE4

 

Gerelateerde artikels

VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Jumbo Lauwe ontdekt verborgen talent
Werkgeversbijdrage flexijob moet lager

Actueel

Stap voor stap naar meer plantaardige voeding met halfhalf
VDAB Jobbeurs Verkoop & Horeca
Daarom ben ik lid

Kurt Van Turnhout, Alvo Supermarkt Nagels

Daarom ben ik lid

2 min.
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy