"Wij bieden cash aan daar waar het nog gebruikt wordt"

3 min.

SuperMAG
Verhalen

Het is een publiek geheim dat er steeds minder met cash betaald wordt. Toch is cash een blijver. Eén op de drie Belgische consumenten betaalt minstens één keer per week een aankoop met cash geld. Batopin zorgt ervoor dat mensen toegang tot cash blijven hebben op de plaatsen waar ze wonen, werken en zich verplaatsen. We spraken erover met de CEO van Batopin, Jeroen Ghysel.

Batopin zal over het hele land 970 CASH-punten met meer dan 2.500 cashautomaten bouwen. Het bedrijf, waarvan de naam staat voor Belgian ATm OPtimization INitiative, is een onafhankelijk bedrijf. Aandeelhouders Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC willen samen een optimaal netwerk van geldautomaten in België uitbouwen. “Op basis van data en nauwe lokale contacten, plaatsen we geldautomaten op die locaties waar er nood aan is”, aldus Jeroen Ghysel, CEO van Batopin.

Ondanks het dalende gebruik, lijkt cash een belangrijk betaalmiddel te blijven bij supermarkten en speciaalzaken?
Jeroen Ghysel: “Uit onderzoek blijkt dat 1 op 3 nog wekelijks een aankoop doet met cash geld. Bij ondervraagden vanaf 45 jaar is dat zelfs meer dan 40%. Als we hierop inzoomen, zien we dat de kleinhandel, na de horeca, op de tweede plek staat van plaatsen waar mensen nog cash betalen. Het staat dus buiten kijf dat een vlotte toegang tot cash cruciaal is voor deze sector.” 

Hoe plannen jullie dit concreet?
Jeroen Ghysel: “Onze filosofie is simpel. We willen daar zijn waar mensen cash nodig hebben én gebruiken. We zien vandaag dat er zich traditioneel drie of vier bankautomaten binnen één en dezelfde dorpskern bevinden, maar die bieden geen meerwaarde voor de consument. Het is dus vooral belangrijk om een goede spreiding te realiseren opdat iedereen cash vindt, op weg naar het werk of waar je je verplaatst én winkelt.”

Batopin garandeert dus toegang tot cash, maar wat met de vele handelaars die rekenen op geldautomaten om cash te storten?
Jeroen Ghysel: “Die laten we niet in de kou staan, integendeel. Het akkoord tussen de federale regering en de bankensector over de cash-automaten stelt dat geld storten in minstens 50% van de CASH-automaten mogelijk moet zijn. Wij doen zelfs beter: onze automaten zijn in 60% van de gevallen uitgerust met deze functie. Wie klant is bij Belfius, BNP Paribas Fortis, Fintro, ING en KBC kan dus steeds met zijn of haar geld terecht op een van deze locaties.”

Jeroen Ghysel, CEO Batopin

Onze CASH-automaten zijn in 60% van de gevallen uitgerust met een functie om geld te storten.

Jeroen Ghysel, CEO Batopin

Wat zeg je op de kritiek dat Batopin te weinig aanwezig is in kleinere steden en gemeenten?
Jeroen Ghysel: “Wij garanderen dat 95% van de inwoners van België tegen eind 2025 geld kan afhalen op maximaal vijf kilometer rijafstand van zijn of haar woning. Voor de meeste mensen zal die afstand uiteraard kleiner zijn dan vijf kilometer. 40% van deze locaties zullen in  kleinere gemeenten of in deelgemeenten liggen. Daarnaast zorgen we er zelfs voor dat er automaten komen op meer dan vijftig plaatsen waar reeds drie jaar of  langer géén automaat meer aanwezig was.” 

Waar staan jullie vandaag met die doelstelling?
Jeroen Ghysel: “We zitten halfweg de uitrol van ons netwerk. We zijn op meer dan 430 locaties actief met in totaal meer dan 1.000 cashautomaten. Elke werkdag opent een nieuw CASH-punt. Tegen eind 2025 zullen we op 970 locaties met meer dan 2.500 cashautomaten aanwezig zijn. Op heel wat van die extra locaties hebben we inmiddels reeds een huurcontract afgesloten of zijn we aan het bouwen. Dit neemt echter niet weg dat we permanent op zoek blijven naar geschikte panden. Mensen die een pand verhuren, kunnen zich via de website cash.be aanmelden.”

Wat als ik geen pand verhuur, maar bijvoorbeeld wel een parkeerplek beschikbaar kan stellen?
Jeroen Ghysel: “Ook dat kan interessant zijn. Wij bouwen immers ook zogenaamde kiosken. Zo’n onafhankelijke unit neemt slechts twee parkeerplaatsen in. In ruil daarvoor krijg je zichtbaarheid, passanten die stoppen op je parking én een mooie huurprijs gedurende negen jaar. De kiosken zijn stevig verankerd en volledig beveiligd. De supermarktuitbater moet er zich niets van aantrekken: een ervaren bouwteam staat klaar. Bovendien wordt het een aantrekkelijke plek om even te stoppen: cash afhalen en dan snel ook de boodschappen doen. Geïnteresseerde uitbaters zijn van harte welkom.”     

Gerelateerde artikels

Een eerlijk eitje wordt steeds (bio)logischer
Nieuwe bazen, nieuwe wetten
"Belgische voeding staat hoog aangeschreven"

Actueel

Gezocht: Office Manager voor UNIZO Winkelraad (Buurtsuper.be en Modeunie)
Drie nieuwe Albert Heijn-winkels in West-Vlaanderen
De beste elektronische betaalmogelijkheden
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy