Aandeel illegale sigaretten blijft toenemen


KPMG brengt jaarlijks de Europese sigarettenmarkt in kaart. Uit het nieuwste rapport blijkt dat er in ons land vorig jaar zo'n 9 miljard sigaretten gerookt werden. 5,7% daarvan waren illegale sigaretten. Dat is het grootste aandeel in vijf jaar en 2% meer dan in 2017. De sigaretten kwamen vooral uit Bulgarije en Polen. Ze werden dan ook beduidend vaker aangetroffen in Antwerpen en Limburg, nabij de grenzen met Nederland en Brussel.

Enerzijds zijn er namaaksigaretten die zich voordoen alsof ze van een bepaald merk zijn. Anderzijds zijn er ook de zogenaamde 'illicit whites', goedkope merkloze sigaretten.

Jarenlang was vooral die laatste soort in opmars, maar de jongste cijfers van de FOD Financiën tonen aan dat die tendens doorbroken wordt en namaaksigaretten nu vaker voorkomen. Volgens de studie van KPMG loopt de overheid zo'n 118 miljoen euro aan accijnzen mis door illegale sigaretten.

"Het zijn producten waar niemand controle over heeft. Niemand kan garanderen wat erin zit. In het verleden hebben we al zware metalen, asbest, schimmel en zelfs uitwerpselen in illegale tabak gevonden", zegt Filip Buntinx van British American Tobacco. "Volgens ons is de stijging van illegale sigaretten te wijten aan de toegenomen accijnzen, die ertoe geleid hebben dat een pakje van twintig sigaretten nu al gemiddeld 5,90 euro kost."

De douane onderschepte vorig jaar 227.000 pakjes sigaretten, ruim twee keer zoveel als de 94.000 van een jaar eerder. Geen enkel ander namaakproduct werd zo vaak in beslag genomen. Vanaf volgend jaar komen er neutrale verpakkingen voor sigaretten. De tabakssector vreest dat die maatregel de illegale handel in de hand zal werken, omdat het eenvoudiger wordt om verpakkingen na te maken.

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy