Belangrijke corona steunmaatregel: tijdelijke werkloosheid wegens overmacht versoepeld

Nieuws

De federale regering heeft zonet beslist dat de aanvraagprocedure voor tijdelijke werkloosheid wegens economische oorzaken grondig wordt versoepeld: alle tijdelijke werkloosheid is nu ‘overmacht’. Dit heeft belangrijke gevolgen!

Bedrijven die hun personeelsleden nu tijdelijk werkloos moeten stellen (problemen met leveranciers, voedingswinkels die omwille van ‘social distance’ richtlijn slechts een beperkt aantal personeelsleden kunnen inzetten en anderen naar huis moeten sturen, enz.) kunnen een beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Dit is ook het geval voor personeelsleden die op vraag van de arts thuis moeten blijven (thuis in quarantaine, thuis omwille van hun zwakke gezondheid of omdat ze samenwonen met een corona-patiënt). Geneesheren moeten dan wel een afwezigheidsattest uitschrijven.  

De tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt ook retroactief toegepast. Ze loopt van 13 maart (vorige week vrijdag) tot 30 juni 2020.

De aanvraagprocedure wordt ook vereenvoudigd: werkgevers moeten slechts één document op de website van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) invullen met de namen van de werknemers die in tijdelijke werkloosheid belanden. De werkgever moet z’n aanvraag verder niet verantwoorden. De aanvraag wordt automatisch goedgekeurd.

De uitkering bedraagt in principe 70 % van het gemiddeld loon (geplafonneerd op 2.755 euro). De RVA zal bovenop de tijdelijke werkloosheidsuitkering een complement van € 5,63 uitkeren. De werkgever moet dan geen aanvulling betalen.

Vragen? Raadpleeg je sociaal secretariaat!

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2046)

Desinfecterende alcohol of handgels te kort?

Nieuws

We krijgen bezorgde telefoons van zaakvoerders omdat de ontsmettende gels schaars beginnen te worden. Distilleerderij Bruggeman, dat momenteel gedenatureerde alcohol en desinfecterende handgels aanbiedt aan de zorgsector, wil dit ook doen voor winkeliers!
Lees meer ››

Deel ons corona filmpje!

Nieuws

Omdat jullie veel vragen krijgen over hygiënerichtlijnen in kader van het coronavirus, hebben we hebben een kort filmpje gemaakt om de richtlijnen nog eens voor iedereen te verduidelijken. Deel en roep mee op voor gezond verstand én respect!
Lees meer ››