Bio in de bakkerij

Nieuws Productnieuws

Bio is nog steeds aan een stevige opmars bezig. Ook in de bakkerijafdeling verschijnen er steeds meer bioproducten. Maar hoe verzeker je je klanten van een écht bio-aanbod in je bakkerij? We vroegen het aan bake-offspecialist, Croustico.

Waar moet een biobrood aan voldoen? 
Alle ingrediënten van een biobrood moeten natuurlijk worden geteeld door gecertificeerde bioboeren. Enkel zo ben je er zeker van dat granen, zaden en andere smaakmakers komen van een echt gezonde bodem. Er mogen ook geen chemische stoffen worden gebruikt tijdens de verwerking. De volledige keten, van boer tot producent en verkoper, moet ook officieel ‘gecertificeerd’ zijn. 

Wie draagt welke verantwoordelijkheid in die keten?
De verantwoordelijkheid van de leverancier en producent van de bioproducten stopt bij het bij het leveren van goederen. Het bewaren, verwerken en labelen van het brood is de verantwoordelijkheid van de supermarkt zelf. 

Gescheiden opslag
Hou bioproducten altijd in hun oorspronkelijke doos, voorzien van het biolabel en het nummer van het controleorgaan: 
• BE-BIO-01 Certisys 
• BE-BIO-02 Tüv Nord Integra
• BE-BIO-03 Quality Partner
Die staan ook vermeld op de leverbon die je moet bijhouden.

Verwerking

* Afbakken
Bak de bioproducten altijd af op afzonderlijke roosters of bakplaten. Plaats de roosters bovenaan in de oven. Zo kunnen er geen restjes of decoratie van niet-bioproducten op de bioproducten vallen en is er geen ‘contaminatie’ of ‘besmetting’. 

* Verkoop in het meubel
Hier gelden dezelfde regels. Indien de ruimte of de lades in het meubel geen volle bodem hebben, moet je de bioproducten bovenaan plaatsen. Je mag ze nooit in eenzelfde schuif of plaats aanbieden als niet-bioproducten. Dat geldt uiteraard niet wanneer de producten verpakt zijn. In dat geval is er geen kans op contaminatie. 

Aanduiding 
Je moet duidelijk vermelden welke producten bio zijn. Gebruik dus aangepaste etiketten voor het meubel met de vermelding ‘bio’.

Aangifte en controle
Wanneer je als supermarktuitbater biobrood verkoopt of verwerkt (afbakt) heb je een biocertificaat nodig. Die certificaten worden, na een controle, uitgegeven door Certysis (enkel voor Vlaanderen en Brussel) en Q-Partners. Je dient jaarlijks een bijdrage te betalen voor je certificaat en kunt ook regelmatig opnieuw geaudit worden.

Meer informatie en de tarieven, gelinkt aan de aankoopcijfers, kun je vinden via de websites van de certificatieorganen: www.certisys.eu en www.quality-partner.be

Lees ook ›› Alle producten (2138)

Deelnamepakket al besteld?

Nieuws

Het deelnamepakket van onze imagocampagne bevat je attenties voor het Weekend van de Klant en je materiaal van onze imagocampagne (winkelaffiches en krasloten voor het jackpotspel) én je maakt kans om Super Team 2020 te worden!
Lees meer ››