Buurtsuper.be over de rendabiliteit van Belgische supermarkten

Nieuws

Vrijwel alle Belgische supermarkten staan onder druk. De financiële cijfers die bekend werden gemaakt, zijn slecht. Wat Buurtsuper.be reeds een paar jaar voorspelt, blijkt nu realiteit te worden.

Luc Ardies van Buurtsuper.be“Als de taart niet langer groeit en iedereen klanten wil afsnoepen van de concurrentie met prijskortingen, dan dreigen we in een destructieve ratrace te raken, waar niemand nog winst maakt”.  

Vraag is ook of het wel verstandig is dat iedere marktspeler de prijsbrekers uit de sector achternaholt met steeds weer nieuwe prijskortingen. Niet iedereen heeft immers een structuur die toelaat om dezelfde prijzen te hanteren dan de gekende discountformules. 

Buurtsuper.be maakt zich zorgen over de toekomst van de supermarktsector, en dan vooral die van de zelfstandigen. “Vandaag zien we dat de zelfstandige poot van groepen zoals Delhaize en Carrefour de winstbrengers zijn”, aldus Luc Ardies. “Wanneer de centrale steeds meer prijskortingen en promoties opdringt aan haar zelfstandige uitbaters, dan dreigen die de poten vanonder haar eigen stoel weg te zagen. Consumenten vragen ook niet altijd prijskortingen. Op sommige momenten gooit men op die manier broodnodige winstmarges te grabbel. Bovendien dient men rekening te houden met het feit dat zelfstandigen doorgaans slecths één of een beperkt aantal winkels hebben, waardoor slinkende marges onvoldoende gecompenseerd kunnen worden door volumes.“

Lees hier het artikel 'Slechte cijfers voor Belgische supermarkten'

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1654)