Kafka om fruitsap te persen

Nieuws

In het Laatste Nieuws van woensdag 8 mei verscheen een artikel over het administratief kluwen waarmee supermarktuitbaters worden geconfronteerd als ze vers geperst fruitsap verkopen. Minister van Financiën, Alexander de Croo, belooft nu om een einde te maken aan deze kafkaiaanse toestanden.

UNIZO en Buurtsuper.be maken jaarlijks een KAFKA-rapport over aan de Dienst Administratieve Vereenvoudiging. Per sector wordt dan een overzicht gemaakt van de nieuwste regelgeving die aanleiding geeft tot een administratieve nachtmerrie voor ondernemers.

Een schoolvoorbeeld zijn de verplichtingen waar je als supermarktuitbater mee wordt geconfereerd wanneer je een sinaasappelautomaat in je winkel hebt waarbij klanten zelf de appelsientjes persen en in flesjes vullen. Iets waar trouwens heel wat Carrefour-winkels recent mee zijn gestart.

Je hebt dan een ‘Vergunning Accijnsinrichting’ nodig. Dit houdt, onder andere, in dat je je statuten en een uittreksel uit het strafregister moet voorleggen en een gedetailleerde schets van je winkel moet bezorgen met aanduiding van waar je persmachine staat en waar je de stock van de appelsienen bewaart. Je moet bovendien wekelijks rapporteren hoeveel liter er getapt wordt.

Buurtsuper.be ging eerder het probleem al aankaarten op het kabinet van Minister van Financiën, Alexander de Croo. We zijn zeer tevreden dat de minister nu beloofd heeft om actie te ondernemen. Hij zal eerst een omzendbrief rondsturen die meteen een einde moet maken aan deze onnodige rompslomp. Daarna wil hij opnieuw met de sector samen zitten.

Deze week publiceerden we trouwens nog een bericht over Luc De Potter, die met zijn project De Fruytenier ook in een administratieve nachtmerrie is beland. Lees het artikel hier

Lees hier het artikel uit Het Laatste Nieuws. 

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2138)

Deelnamepakket al besteld?

Nieuws

Het deelnamepakket van onze imagocampagne bevat je attenties voor het Weekend van de Klant en je materiaal van onze imagocampagne (winkelaffiches en krasloten voor het jackpotspel) én je maakt kans om Super Team 2020 te worden!
Lees meer ››