Kafka om fruitsap te persen


UNIZO en Buurtsuper.be maken jaarlijks een KAFKA-rapport over aan de Dienst Administratieve Vereenvoudiging. Per sector wordt dan een overzicht gemaakt van de nieuwste regelgeving die aanleiding geeft tot een administratieve nachtmerrie voor ondernemers.

Een schoolvoorbeeld zijn de verplichtingen waar je als supermarktuitbater mee wordt geconfereerd wanneer je een sinaasappelautomaat in je winkel hebt waarbij klanten zelf de appelsientjes persen en in flesjes vullen. Iets waar trouwens heel wat Carrefour-winkels recent mee zijn gestart.

Je hebt dan een ‘Vergunning Accijnsinrichting’ nodig. Dit houdt, onder andere, in dat je je statuten en een uittreksel uit het strafregister moet voorleggen en een gedetailleerde schets van je winkel moet bezorgen met aanduiding van waar je persmachine staat en waar je de stock van de appelsienen bewaart. Je moet bovendien wekelijks rapporteren hoeveel liter er getapt wordt.

Buurtsuper.be ging eerder het probleem al aankaarten op het kabinet van Minister van Financiën, Alexander de Croo. We zijn zeer tevreden dat de minister nu beloofd heeft om actie te ondernemen. Hij zal eerst een omzendbrief rondsturen die meteen een einde moet maken aan deze onnodige rompslomp. Daarna wil hij opnieuw met de sector samen zitten.

Deze week publiceerden we trouwens nog een bericht over Luc De Potter, die met zijn project De Fruytenier ook in een administratieve nachtmerrie is beland. Lees het artikel hier

Lees hier het artikel uit Het Laatste Nieuws. 

 

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy