Mijn klant brengt zelf verpakkingen mee. Kan dat?

Jouw klant brengt soms zijn eigen herbruikbare verpakkingen mee om zijn levensmiddelen af te halen? Kan dat? Wat zegt de wetgeving?

De huidige voedselwetgeving verbiedt niet dat consumenten hun eigen verpakking meenemen naar de winkel om hun inkopen in te verpakken. Dat wil echter niet zeggen dat een handelaar alle situaties waarmee hij te maken krijgt, moet aanvaarden.

Het FAVV laat (herbruikbare) verpakkingen van consumenten toe, maar onder bepaalde voorwaarden:

- De verpakking die de consument aanbiedt (doos, fles, zak …), moet proper zijn. De verpakking mag uiteraard geen bron van besmetting van jouw infrastructuur vormen.

- De verpakking moet geschikt zijn om voeding in te verpakken (een plastic zak die je kreeg bij aankoop van schoenen is niet geschikt, de plastic fles die een wasverzachter bevatte ook niet …). Een verpakking die geschikt is om levensmiddelen te verpakken kan je bijna overal kopen! Die verpakking draagt het logo van een glas en vork (of dit logo wordt aangegeven op het etiket van het aangekocht product), waaruit blijkt dat het materiaal geschikt is om met levensmiddelen in contact te komen.

logo vork en glas

Eveneens te onthouden: zure voedingsmiddelen mogen niet worden meegenomen in een aluminium verpakking (risico op chemische reactie). 

Als je van oordeel bent dat de door de consument meegebrachte verpakking niet aan bovenstaande criteria beantwoordt, dan mag je die weigeren. Denk eraan dat je achter de toonbank instaat voor de voedselveiligheid! Je bent verantwoordelijk voor de netheid en hygiëne van je toonbank, van je etalages en van je materiaal. Zodra je daarentegen het levensmiddelen in de aangeboden verpakking hebt afgeleverd, is het de consument die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de in zijn verpakking bewaarde producten.    

Meer informatie? www.favv.be

Kortom

- De huidige voedselwetgeving verbiedt niet dat consumenten hun eigen verpakking meenemen naar de winkel om hun inkopen in te verpakken. Maar die verpakking moet wel voldoen aan de voorschriften van het FAVV.

- Jij bent verantwoordelijk voor de netheid en hygiëne van je toonbank, van je etalages en van je materiaal. Zodra je daarentegen het levensmiddel in de aangeboden verpakking hebt afgeleverd is de consument verantwoordelijk. 


UPDATE coronacrisis dd. 24/03/2020

Tijdens de coronacrisis geldt echter volgende aanpassing op bovenstaande regelgeving:

Eigen verpakkingen, zoals zakjes voor groenten en fruit, in zelfbediening mogen ook nu gebruikt worden. Een goede hygiëne van de verpakking is zoals steeds belangrijk.

In kader van het direct contact van klant op klant of van klant naar medewerker wordt het meebrengen van eigen verpakkingen van de consument bij de slager, bakker, traiteur…  momenteel afgeraden om de verspreiding van het virus te tegen te gaan. De verpakkingen zouden een vector voor het virus kunnen zijn en zo de slager, bakker, traiteur … kunnen besmetten.

Regelmatig en grondig de handen wassen na contact met oppervlakken en verpakkingen die door veel mensen worden aangeraakt, is belangrijk. Het gaat hier immers duidelijk over direct en onmiddellijk contact met voorwerpen en mensen.

 

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2046)

Desinfecterende alcohol of handgels te kort?

Nieuws

We krijgen bezorgde telefoons van zaakvoerders omdat de ontsmettende gels schaars beginnen te worden. Distilleerderij Bruggeman, dat momenteel gedenatureerde alcohol en desinfecterende handgels aanbiedt aan de zorgsector, wil dit ook doen voor winkeliers!
Lees meer ››

Deel ons corona filmpje!

Nieuws

Omdat jullie veel vragen krijgen over hygiënerichtlijnen in kader van het coronavirus, hebben we hebben een kort filmpje gemaakt om de richtlijnen nog eens voor iedereen te verduidelijken. Deel en roep mee op voor gezond verstand én respect!
Lees meer ››