Nog geen akkoord over verhoging gewaarborgd minimum maandinkomen

Nieuws

De sociale partners, verenigd in de Groep van Tien, hebben nog geen akkoord bereikt over de verhoging van het gewaarborgd minimum maandinkomen. Die verhoging was afgesproken in het vorig jaar bereikte loonakkoord, maar passeerde niet bij het ABVV.

De socialistische vakbond vond de voorgestelde verhoging met 1,1 % te weinig. De vakbonden hebben vorige week een voorstel op tafel gelegd om de minimumlonen in eerste instantie met 1,1 % te verhogen en in een tweede fase met nog eens 2,4 %. Daar zou dan wel een compensatie tegenover moeten staan voor de werkgevers, om de loonhandicap niet te laten ontsporen.

Dit is een uitdrukkelijke voorwaarde vanwege Buurtsuper.be en UNIZO. Maar die compensatie moet er komen van de federale regering, die er voorlopig niet is …". Door het uitblijven van een akkoord loopt het verlies voor de 68.000 werknemers met een minimumloon op tot 90 euro", tweette ACV-voorzitter Marc Leemans na afloop. Dat zegt ook Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond: "Eind november zal voor de minimumlonen het verlies zijn opgelopen tot 90 euro".

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1823)

Gezamenlijke strijd tegen peukjes en blikjes

Nieuws

Buurtsuper.be organiseert, samen met www.mooimakers.be, al sinds vorig jaar zwerfvuilacties. Buurtsupers schenken een aankoopbon aan lokale verenigingen die in de nabije omgeving van de supermarkt een opruimactie doen. In De Standaard stond een interview met een toezichthouder van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
Lees meer ››