Personeel vervangen kost meer dan investeringen om ze te houden

Nieuws

In het Belang van Limburg verscheen een artikel over de problematiek om geschikt personeel te vinden en te houden. Anne Caelen, arbeidsmarktspecialist bij de VDAB, stipte daarbij aan dat de spanningsindicator enkel de verhouding weergeeft tussen het aantal openstaande vacatures en het aantal niet-werkende werkzoekenden.

“Met de vereisten van de vacatures en de eigenschappen van de werkzoekenden houdt de spanningsindicator geen rekening”, aldus Anne Caelen. “De evolutie toont niettemin dat het voor de werkgevers steeds moeilijker wordt om de juiste mensen te vinden.”

“De krapte op de arbeidsmarkt is natuurlijk niet nieuw”, zegt Jan Denys, arbeidsmarktspecialist bij Randstad. “Maar het is wel opvallend dat het aantal openstaande vacatures in verhouding tot het aantal werkzoekenden in ons land erg hoog blijft. Volgens Denys worden werkzoekenden in ons land namelijk net iets minder nadrukkelijk aangezet om een job te zoeken. “Met het grote aantal babyboomers dat het komende decennium de arbeidsmarkt verlaat ziet het er overigens niet naar uit dat er snel een einde komt aan de krapte op de arbeidsmarkt.

Het geringe aantal werkzoekenden per vacature zet de bedrijven aan tot creativiteit: flexibele werkuren, extralegale voordelen, bedrijfswagens. Bart Lodewyckx van UNIZO Limburg ziet bedrijven vandaag grote inspanningen leveren om hun werknemers aan boord te houden. “Iemand vervangen is namelijk duur.” 

Buurtsuper.be organiseert op maandag 23 maart van 16u – 19u30 een thema-sessie rond ‘Winkelpersoneel vinden, houden en motiveren’.  De klemtoon van deze bijeenkomst ligt op de ervaringsuitwisseling tussen de deelnemende zaakvoerders van supermarkten, maar Luc Ardies van Buurtsuper.be faciliteert de sessie met enkele interessante modellen uit de bedrijfspsychologie.

De bijeenkomst vindt plaats in de vernieuwde Spar-supermarkt van Philippe Serraes in het Oost-Vlaamse Kalken ((Dendermondsesteenweg 7 in Kalken - Laarne). De zaakvoerder geeft eerst een rondleiding in zijn buurtsuper en nadien, rond 17u vindt de sessie plaats.

De thema bijeenkomst is gratis voor Buurtsuper.be leden.

Inschrijven kan bij aurélie.camps@buurtsuper.be of klik hier.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (1989)

Varkensvlees on the road

Nieuws Productnieuws

20 maart vertrekt de VLAM 'foodtrucktour varkensvlees' opnieuw. Op parkings van supermarkten van verschillende ketens laat VLAM klanten kennismaken met de lekkernijen van het varken: mignonette, worst, varkenshaasje, buikspek en gehakt.
Lees meer ››

N.A.E.-assortiment bij Carrefour

Nieuws Productnieuws

Bij Carrefour vind je nu ook een selectie van de natuurlijke en vegan producten van N.A.E. De verzorgingsproducten van N.A.E. zijn biologisch gecertificeerd door ECOCERT en bevatten minimaal 97% natuurlijke ingrediƫnten en veganistische formules.
Lees meer ››