Let op: aanpassing etikettering traceerbaarheid voorverpakt rundvlees


FAVV
Voedselveiligheid
HACCP

In de omzendbrief met betrekking tot de traceerbaarheid en etikettering van rundvlees (wettelijke context betreft artikel 13 van VO (EG) 1760/2000) staat te lezen:

"Indien het vlees uitgesneden werd in de slagerij zelf, moet men 'Uitgesneden in', gevolgd door het toelatingsnummer (AER nr.) of het nummer van de vestigingseenheid (VEN nr.) of naam en adres van de slager op het etiket vermelden. Ook indien een slager grotere deelstukken afkomstig van een uitsnijderij verder verdeelt in kleinere stukken, moet het etiket “Uitgesneden in” gevolgd door het AER nr. of VEN nr. of naam en adres van de slager vermelden.’

De operator is verplicht om bij de rechtstreekse verkoop van voorverpakt, uitgesneden rundvlees dit aan te bieden aan de consument met de volgende informatie op het etiket:

  • Ofwel het officiële nummer van het rund (voor Belgische runderen: het Sanitelnummer) of een lotnummer (verwijzend naar de groep van sanitelnummers);
  • Het/de land(en) van geboorte²
  • Het/de land(en) van vetmesting²;
  • Het/de land(en) van slachting²;

Indien het land voor de drie gevallen hetzelfde is, kan de vermelding als volgt gebeuren: “Oorsprong: (naam van het land)”

  • De vermelding van de plaats van slachting, uitgedrukt als volgt: “Geslacht in: (land) (erkenningsnummer van het slachthuis)”;
  • De vermelding van de plaats van uitsnijden, uitgedrukt als volgt: “Uitgesneden in: (land) (erkenningsnummer van de uitsnijderij) of AER nr. of VEN nr. of naam en adres van de slager”.

Het is deze laatste verwijzing “uitgesneden in” die moet aangepast worden => aangezien men in de slagerij B2C geen erkenningsnummer heeft moet de vermelding “uitgesneden in” gevolgd worden door het AER-nr, het VEN-nr of naam en adres van de slagerij. In praktijk zal naam en adres het eenvoudigste zijn.

Indien u rundvlees in de slagerij ontvangt waar geen versnijding meer aan te pas komt - enkel op schalen leggen en verpakken - is deze laatste vermelding niet van toepassing.

Voor meer informatie kan u terecht bij veronique.bert@unizo.be of ann.wayenberg@unizo.be

Gerelateerde artikels

Het leven zoals het is: audits in de slagerij
Controle op parasieten in vis
Waar of niet waar?

Goede handhygiëne

Waar of niet waar?

3 min.

Actueel

Bijverdienen wordt blijverdienen
Jumbo Rijkevorsel steunt 11 lokale verenigingen
Butterfly gazpacho

Culinaire reis naar Andalusië

Butterfly gazpacho

1 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy