Waar of niet waar?

3 min.

HACCP
Voedselveiligheid
SuperMAG

In ons magazine onderzoeken we of een bepaalde stelling over voedselveiligheid en HACCP waar of niet waar is. Deze keer was dat 'goede hygiënepraktijken (GHP) zijn altijd belangrijk bij het versnijden en verpakken van charcuterie en kaas'. Waar of niet waar? We zochten het uit!

Waar of niet waar?

Goede hygiënepraktijken (GHP) zijn altijd belangrijk bij het versnijden en verpakken van charcuterie en kaas. 

Waar!

Er zijn meer en meer ondernemers die ter plaatse charcuterie en kaas versnijden en voorverpakt verkopen met een langere houdbaarheid. Het is heel belangrijk dat de GHP en een aantal andere aandachtspunten gevolgd worden.

Volgende werkmethodes zijn alvast een goede leidraad:

Persoonlijke hygiëne is ontzettend belangrijk.

  • Was en ontsmet je handen bij de opstart, na vervuilende handelingen (verwijderen van verpakking, dichtknopen van vuilzakken …) en bij het overschakelen naar andere productgroepen.
  • Als je handschoenen draagt, vernieuw je die regelmatig.
  • Eet of drink niet om kruisbesmetting te vermijden. Draag geen zichtbare juwelen aan je onderarmen, draag ook geen nagellak of gelnagels en zorg dagelijks voor propere werkkledij.

Werk per productgroep om kruisbesmetting tegen te gaan (gekookte producten, gefermenteerde en gerookte producten, vaste en halfvaste kazen, schimmelkazen, roodkorstkazen …).

Reinig én ontsmet alle materialen (snijmachine, messen, snijplanken …) na het werk en tussen de verschillende productgroepen in. Respecteer de inwerktijd van je ontsmettingsproduct! Versnijd het bulkproduct volledig. Hoe minder manipulatie, hoe minder kans op kruisbesmetting

Haal beperkte hoeveelheden uit de koeling om opwarming te vermijden. Bewaak ook de temperatuur van de producten. De wettelijke maximumtemperatuur mag nooit overschreden worden.

Hou alle traceergegevens bij (datum van openen, benaming product, datum bulk, datum consumentenverpakking) of bewaar het aanleveringsdocument.

Respecteer de toegekende houdbaarheidsdata (via labo-analyses of wetgeving) en overschrijd nooit de houdbaarheidsdatum van de leverancier.

Verpak je onder begassing? Open alle verpakkingen die een verkeerde begassing hebben (verpakmachine valt bijvoorbeeld stil) en verpak het product opnieuw.

Controleer tenslotte of het correcte etiket op het product kleeft.

Gratis begeleiding HACCP & Voedselveiligheid

Gratis begeleiding HACCP & Voedselveiligheid

Leden van Buurtsuper.be hebben recht op een gratis jaarlijks bezoek van een van onze experten Voedselveiligheid. Ze komen bij je langs, nemen samen met jou de jongste wijzigingen door en nemen je een pak werk uit handen!

Leg meteen een afspraak vast met onze voedseladviseurs via: 

TIP:  Met een gevalideerd autocontrolesysteem betaal je slechts 1/4 van de jaarlijkse FAVV-heffing! 

Meer over onze HACCP & Voedselveiligheid

Gerelateerde artikels

Stap voor stap naar verpakkingsvrij
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU

Actueel

Surf mee op de grote Superbuurt-mediacampagne
Ombouw winkels naar Comarkt/Comarché afgerond
Stap voor stap naar verpakkingsvrij
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy